Als je start bij een nieuwe sport wil je graag weten welke materialen je moet hebben en hoe je daar aan komt. Onze sportmaterialen zijn niet overal verkrijgbaar of van kwalitatief niveau. Op deze pagina geven wij tips en adviezen waar je op moet letten en waar je wat kan vinden. Twee algemene tips vooraf:
1. Vraag om advies
Jouw persoonlijke situatie kan anders zijn. Vraag altijd teamgenoten en coaches om advies kijk en pas wat zij al hebben. Schaf niet zomaar op eigen initiatief nieuwe materialen aan. Het kan onbedoeld een miskoop zijn.
2. Koop bij gespecialiseerde winkels
zoals Forelle (al onze sporten), Covee of SSK (honk- en softbal). Deze winkels hebben een groot assortiment en beschikken over de juiste kwaliteit. Pas wel op: het kennisniveau van de winkelmedewerkers is niet altijd op het gewenste niveau, dus volg hen niet blindelings.
WAT HEB IK NODIG VOOR AMERICAN FOOTBALL?
De vereniging biedt de eerste weken leenuitrusting aan, zoals shoulderpads en helm. In deze weken kun je erachter komen wat de ideale uitrusting is voor jou. Het tenue voor american (flag) football is in beheer van de vereniging. Het kopen van je uitrusting gaat wel op eigen kosten. De uitrusting is gemaakt voor specifieke posities, dus kom er eerst achter op welke positie jij gaat spelen. Koop niet zomaar wat er mooi uitziet. De uitrusting is duur en het is zonde als je de verkeerde maat of verkeerde uitrusting koopt.
Je uitrusting bestaat minimaal uit: shoulderpads, helm met facemask, kneepads en een bitje. Overige (beschermings)materialen zijn op eigen initiatief, maar wij raden aan bij teamgenoten na te vragen wat zij hebben. Een girdle (broek met padding) is geen overbodige luxe. Het kopen van uitrusting kan bij de gespecialiseerde american footballwinkel Forelle. In onze shop verkopen wij wel bitjes en merchandise.
Shoulderpads
Shoulderpads zijn er in verschillende maten en gemaakt voor specifieke posities. Een maat te groot of te klein en je kan niet vrij bewegen. Bij de smallere jongens kan het zomaar zijn dat je een kindermaat nodig hebt. Het gaat er uiteindelijk om dat de shoulderpads aansluiten en veiligheid creëren. Heb je shoulderpads voor de verkeerde positie, dan kan je je taken niet goed of veilig uitvoeren. In de basis zijn er vier soorten:
Linemen pads zijn zwaar, stug en sterk voor voldoende bescherming tegen de constante klappen. Linemen zijn hierdoor wel sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid met hun armen. All purpose pads zijn stevig en geven voldoende bescherming voor de meeste posities met voldoende bewegingsvrijheid. Skilled positions pads zijn licht voor snelheid en bewegingsvrijheid, maar bieden minder bescherming. Quarterback pads zijn licht en minimalistisch vormgegeven voor snelheid en bewegingsvrijheid. Deze shoulderpads geven de minste bescherming.
Naast shoulderpads is het mogelijk om ribprotectors of backplates te kopen voor extra bescherming van respectievelijk de ribben of de rug. Voornamelijk running backs, defensive backs en wide receivers spelen met backplates, omdat er een grotere kans is dat zij in de rug worden getackled.
Helm met facemask
Een passende helm voorkomt de meest akelige situaties. Neem hierbij zeker niet genoeg met minder. Pas voor het kopen van een eigen helm eerst helmen van teamgenoten en de club. Een maat te klein of een maat te groot is risicovol. De helm moet goed aansluiten op je hoofd. Er moet geen ruimte zijn tussen je slaap en kaak en de helm in. Als je de helm draagt, moet deze niet kunnen bewegen.
Afhankelijk van je positie heb je een gesloten of open facemask of iets daar tussenin. Zo spelen quarterbacks, defensive backs en wide receivers met een open vizier om het veld te overzien. Linemen spelen met een beperkt vizier met versteviging voor voldoende bescherming. Naast een helm en facemask dien je ook chin straps en een bitje te hebben. De chin strap is verbonden aan de helm en voorkomt dat het hoofd uit de helm kan, doordat het via de kin is verbonden. Het bitje beschermt je mond en tanden. Het bitje mag niet wit zijn, omdat het onderscheid met de tanden zichtbaar moet zijn.
Beenbescherming
Er zijn verschillende soorten beenbeschermers. Deze zijn niet verplicht, maar wij raden aan je teamgenoten na te vragen wat zij gebruiken. Zo zijn er thigh pads, knee pads, hip pads en tailbone pads. De een is belangrijker dan de ander. Deze pads kun je gezamenlijk met een football pants of girdle kopen, maar ook per stuk. Ook nu is er verschil tussen posities. Linemen spelen met zwaardere en stevigere pads, terwijl wide receivers spelen met lichtere en meer beweegbare pads.
WAT HEB IK NODIG VOOR HONKBAL, SOFTBAL, BEEBALL OF G-HONKBAL?
Het aanschaffen van een honk- of softbaltenue en merchandise kan bij onze shop. Daarnaast is het kopen van een handschoen, nopschoenen en toque (jongens) voor eigen rekening. Meiden worden aanbevolen een gezichtsmasker aan te schaffen. Slaghelmen, knuppels, catcherpakken mag je op eigen initiatief kopen, maar deze biedt de vereniging ook per team aan. Alle andere sportgerelateerde (beschermings)materialen mag je op eigen initiatief kopen. Let bij het kopen van deze materialen altijd op de Hurricanes huisstijl. Wij adviseren altijd bij een gespecialiseerde honk- en softbalwinkel te kopen, zoals Covee, Forelle of SSK. Hier weet je zeker dat je voldoende kwalitatieve materialen krijgt. Hieronder geven wij tips voor het kopen van een handschoen en een knuppel, omdat hier nogal wat bij komt kijken. Een verkeerde maat kan het spelplezier en het spelniveau verminderen.
Handschoen
De handschoen is het belangrijkste eigendom van een speler en kan meerdere jaren meegaan. Hierom is het belangrijk dat je een handschoen vindt, waarmee jij lekker speelt. Een goede handschoen is deels afhankelijk van je leeftijd, sport en positie, maar vooral ook je persoonlijke voorkeur. Wij adviseren altijd een handschoen zelf te passen (in de winkel of bijvoorbeeld van een teamgenoot). Houd bij het aanschaffen van een handschoen rekening met de hand waarvoor je het koopt: LHT = Left Hand Thrower (gooit links, vangt rechts), RHT = Right Hand Thrower (gooit rechts, vangt links). De handschoen grootte wordt bepaald door de grootte van het vangvak, niet de grootte van de hand. Over het algemeen kun je de volgende maattabel aanhouden:
Knuppel
Wij zien dat veel leden een eigen knuppel kopen. Wij geven hier enkele tips, omdat een verkeerde knuppel de slagprestatie kan verminderen of illegaal kan zijn in jouw competitie. Honkbal U12 en U15 mogen alleen slaan met ‘USA batstandard’-knuppels (deze zijn voorzien van het ‘USA Bat-logo’, zie de afbeelding onderaan). Honkbal U21 mogen slaan met ‘USA batstandard’- en ‘BBCOR’-knuppels (deze zijn voorzien van het ‘BBCOR’-logo, zie de afbeelding onderaan). BBCOR knuppels mogen maximaal een barrel van 2 5/8′‘ hebben, vanwege de veiligheid (Je kan minder hard met deze knuppels slaan). Bovendien zijn de knuppels zo eenvoudig te controleren door de verenigingsscheidrechters. Let op: Er zijn ook ‘USSSA’-knuppels verkrijgbaar, maar deze zijn niet toegestaan in onze jeugdcompetities! Honkbal Senioren, Softbal en Beeball hebben geen restricties op knuppelmerken.
Wij adviseren de knuppellengtes per leeftijd, zoals in de tabel weergeven. Lichaamslengte en -gewicht zijn van invloed op de knuppellengte. Het kan dus zijn dat een andere knuppellengte passender is. Het gewicht van een knuppel drukken we uit in een negatief getal. Dit is het verschil dat een knuppel in ounces minder weegt dan het in inches lang is. Voorbeeld: Een knuppel van 33″ -3 is 33 inch lang en weegt 33-3=30 oz. Wij adviseren beginnende spelers bij voorkeur lichtere knuppels om eerst hun techniek en controle te beheersen. Als fysieke test om te bepalen of de knuppel passend is, houd je de knuppel onderaan de grip vast (tegen de knop) tussen duim en wijsvinger. Houd je arm gestrekt voor je uit. Blijf je beheerst controle houden? Dan is dit een juist gewicht voor jou.